tisdag 2 april 2013

Rätten och samhället 2/4

Först ska vi se ett UR-program som heter Brott och straff 1. Därefter ska ni diskutera i grupper. Spela in era diskussioner och dela ljudfilen med mig.

Grupper
I Mohammed, André D, Shadi, Michelle och Oliwer

II Chelline, Oscar, Mikolaj, och Anna

III Ida, Besfort, Martin och Tobias

IV  Cassandra, Artem, André H och Niklas

V  Felica, Linn, Oskar, Fanny och Artin, Alex

Diskussionsuppgift 1
Att mörda och stjäla har nästan alltid varit brottsliga beteenden om det inte skett i krigstider. Men dödar man civila i krig, eller stjäl från dem, är det numera ett brott mot folkrätten. Jerzy Sarnecki nämner i programmet tidelag som en gärning som tidvis varit förbjuden handling och tidvis accepterats av samhällets makthavare.
Vad innebär tidelag? Och hur kan det komma sig att en gärning vissa årtionden eller århundraden varit straffbelagd och andra tider varit tillåten?

Diskussionsuppgift 2
Finns det någon motsvarighet till favelorna i Sverige?
Motivera ert svar.

Diskussionsuppgift 4
Av programmet framgår att de boende i favelorna är obenägna att blanda in polisen vid våldsamheter, eftersom det då ofta blir problem.  Ordningen sätts i gungning, eftersom gängen har sina egna hierarkier, sin egen dagordning och sitt eget regelsystem. Det är hundraåriga lagar som har förts vidare mellan generationer säger en favelabo.
Diskutera vad som kan hända om samhället inte reagerar på denna maktutövning från kriminella. Vad skiljer den svenska polisens sätt att hantera situationen i Ronna från det sätt polisen i Rio agerar? Kan du se några för-respektive nackdelar med de olika tillvägagångssätten? 
Vilken var grunden till att Jerzy Sarnecki och den svenska polisen menade att det finns större möjligheter att komma till rätta med kriminella gängbildningar i Sverige än i Brasilien?

Diskussionsuppgift 5
Av programmet framgår att kriminaliteten är hög i fattiga områden med blandad etnicitet. Forskning har visat att brottsligheten inte är kopplad till etnicitet utan till livet i fattigdom. 
Hur förklaras detta? Hur viktigt är det med av samhället ordnade sociala strukturer som håller samman människor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar