onsdag 13 mars 2013

Samhällskunskap 14/3

Som tidigare meddelats så är jag inte här idag men Åsa kommer och vikarierar. Under lektionen ska ni svara på frågor om public service. Skriv i google docs - se till att dokumentet finns i din SO-mapp. Källor finns längre ner i inlägget.

Frågor
1) Vilken massmedieideologi förespråkar public service? (Det finns två svar som kan vara rätt)

2) Vad innebär "public service" när det gäller massmedia? Ta upp minst tre olika aspekter.

3) I Sverige har SVT, SR och UR ett public service uppdrag från riksdag och regeringen. Välj antingen SVT, SR  eller UR och redogör för vad det innebär för företaget att det är public service. (Vilken typ av program måste de sända?)

SVT = svensk television, SR = svensk radio, UR = utbildningsradion

4) Just nu diskuteras public service ganska mycket i Sverige. Det beror bla på att regeringen har presenterat betänkandet från public service-utredningen. Ge minst tre exempel på förslag till förändringar som utredningen föreslår.

5) Vad tycker du om public service? Är det någonting vi ska ha i Sverige? (motivera ditt svar) Om vi ska ha det - vad ska public service ansvara för? Och hur ska det finansieras? (motivera dina svar).
--> Gå gärna till  en webbsida som publicerar debatt (tex DN.se eller Newsmill.se)  och sök på public service om du behöver inspiration


Svaren kan hittas i följande källor:
* Reflex plus sidorna 60 - 61
* Andra läroböcker i samhällskunskap - titta i innehållsförteckning och register efter "Public service" (Det ligger en handfull läroböcker i samhällskunskap under tavlan)

* NE.se: massmedieideologi

* Ne.se: public service

* Wikipedia: Public service

* SVT.se: fakta om public service

Sveriges radio: om företaget

* UR.se: VDn har ordet

* Regeringen.se: pressmedelande om förslaget om nya villkor för public service

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar